De nieuwe kapel

Rond 1960 begon men in te zien dat de oude kapel te klein geworden was om de wijkbewoners plaats te bieden voor de zondagsdienst. Er werd uitgekeken naar een nieuwe kapel. Daarvoor kocht de VZW Parochiale werken een stuk grond aan de Heer Emile Comyn. Het lag tussen de huizen van Florina Carrein en Willy Chaerle schuin tegenover de school. Pastoor Danneels besloot er een nieuwe kerk te bouwen. Architekt Vastesaegher uit Assebroek tekende de plannen en in 1962 werd de nieuwe hulpkerk gebouwd door de gebroeders Vuylsteke uit Handzame. De ruwbouw werd betaald door het bisdom. Het zwart marmeren altaar werd geschonken door het klooster O.L.Vrouw-Ten_Bunderen. De biechtstoel achteraan de kerk alsook het grote beeld van Christus aan het kruis op de voormuur is van de hand is van onze toenmalige onderpastoor-kunstenaar Jan Soens. Een klok afkomstig van de oude kapel werd boven de sacristie geplaatst. De totale kostprijs van de kerk bedroeg 1.640.000 Fr. Het financieel aandeel van de parochianen was aanzienlijk. De hulpkerk werd plechtig ingewijd door Monseigneur Desmedt op 1 mei 1963.

artikel links uit: Het Ypersch Nieuws 27-04-1963. artikel rechts uit: Het Ypersch Nieuws 11-05-1963

Op 30 juni 1963 vond de eerste autowijding plaats op de Marul gevolgd door een Vlaamse kermis. De eerste van een lange reeks. In september 1981 kwam E.H. Valeer Cools de zondagsmis verzorgen op de Marul. Hij zorgde voor een volle kerk op de Marul. Iedereen wilde hem horen preken. Eind 1983 kreeg de hulpkerk een klokketoren ontworpen door Willy Serruys.

Wijkkerk met toren

De klokkentoren werd ter gelegenheid van de 25 jaar van de kapel ook het symbool van heel de Marulgemeenschap en is dat nu nog altijd. Jammer genoeg sloot in 2004 de hulpkerk. Nu is het een fabriekspand geworden.

Bron: Het zonneheem nr. 4 van 1984

Valeer Cools

Over onze Toren

Het wekelijks nieuws van 29/04/1988