St – Jozefsschool met kapel

In 1911 werd op initiatief van E.H. Henri Gyselen de St – Jozefsschool gebouwd. Het onderwijs werd er verstrekt door de Zusters van het klooster O.L.Vrouw Ten-Bunderen te Moorslede. In de kleuterklas stond Zuster Marie Antonina en Zuster Philomena verzorgde het lager onderwijs voor alle jongens en meisjes van de wijk in één klas.

Foto uit 1914 met zuster Philomenia, zittend van links naar rechts, Naert Martha – Bonte Zenobie – Bonte Helena – Coudron Ida – 2e Rij, Zuster Philomenia – Vandepoele Germaine – Tallieu Eugenie – Bonte Juliene – Sioen Elviere – Naert Ida – Lapere Marthe – 3e rij, Knockaert Margriet – Naert Martha – Bal Helene – Vanhaverbeke Laura – Dewulf Emelie – Bovenste rij, Knockaert Flavie – Naert Marie – Vandevinne Alida en Fauw Marie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier alles vernield. Pas op 1 oktober 1923 hervatten de lessen. Het herbouwde gebouw omvat nu 4 klassen, een kapel en een huis voor de zusters. De schoolbevolking groeide aan en in 1929 werd een derde lagere klas in gebruik genomen.

Foto uit 1928
Bewaarklas van zuster Cyrilla 1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen licht beschadigd en hersteld. 1956 kenmerkt zich met de komst van meester Balduck op De Merul. Hij zal de grote bezieler worden gedurende 15 jaar. Op zijn aandringen kennen we vanaf 1958 een zondagsmis in de kapel.

meester Balduck

Vanaf 1963 ontstond op zijn initiatief de jaarlijkse autowijding. Rond 1960 begon de kapel te klein te worden en werd er uitgekeken naar een nieuwe kapel.

Op 1 mei 1963 werd de nieuwe hulpkerk ingehuldigd. In 1975 moesten de scholen fusioneren en waren er hier alleen nog drie kleuterklassen. In 1980 kwam een definitief einde aan het onderwijs op de marul.

Verschillende artikels over de St – Jozefsschool

Eric en Zenobie

Zuster Cyrilla

Verschilllende archieffoto’s

Foto’s geschonken door Noël Vandewiele Schooljaar 1972-1973

Foto’s geschonken door Juf Mona 1961 tot 1963

Foto’s geschonken door Juf Borry

Kapel en school op de molenaarelst (zonneheem nr. 4 van 1984)