Sport op de Molenaarelst

Koers rond de tunne 

Koers was een echt volksvermaak en waar dat maar ook kon werd er koers gereden zoals ook veelvuldig op De Marul. Wat vroeger nogal populair was bij de koersliefhebber was koers rond de tunne, wat toen de voorloper was van de huidige criteriums. Er werd in de Beselarestraat een ton ter hoogte van huisnummer 54 (Daniel Desaele) geplaatst en een ton aan café De Smisse (Noordeinde). Dus werd er op en af gereden van ton naar ton, dit gedurende de opgelegde tijd of rondes. Dus wat had men te bieden, men zag veel renners en ambiance was er ten over natuurlijk .

Voetbal

Er werd ook regelmatig voetbal gespeeld op De Marul.

Het Ypersch Nieuws van 21-11-1964
(bron: http://www.historischekranten.be)

Hondensport

De deelnemers aan een hondenwedstrijd met Duitse of Mechelse Schapers, op de Molenaarelst omstreeks 1925, eerste twee personen van links: Juliaan Zole met zijn hond Apache en Cyriel Titeca met zijn hond Dollie. De andere mensen zijn niet gekend.

De grote prijs De Panne – De Marul

Rond de jaren 1930 – 1950 waren er verschillende koersen met aankomst op De Marul. Men kende onder andere Gent – Zonnebeke voor liefhebbers met aankomst aan de café De wandeling. (Zie krantenknipsel van 1948)

Het Ypers Nieuws van 01-05-1948
(bron :www.historischekranten.be)

Maar ook De Panne – Molenaarelst voor juniors die voor het laatst gereden werd in 1949. Paul Markey die de eerste autobezitter was op De Marul stelde zijn wagen vrijwillig ter beschikking als bezemwagen( Zie foto met Paul Markey zijn wagen op de achtergrond).

Aankomst aan noordeinde (bron : archief wijkfeesten de marul)

In 1990 besliste het wijkcomitée van de Molenaarelst om de wielerwedstrijd De Panne – Molenaarelst terug leven in te roepen.  In 1990 ging de eerste editie van start van wat zou uitgroeien tot een van de bekendste wielerwedstrijden uit de regio, namelijk “De grote prijs De Panne – Molenaarelst” voor internationale liefhebbers met een deelnemersveld van jewelste. Met renners uit Zuid Afrika, Groot Brittannië, Nederland en USA, die hier moesten zien op te boksen tegen al dat vlaams geweld dat natuurlijk ook talrijk aanwezig was. Dit alles werd gedragen door een zeer goed georganiseerde ploeg van mensen die Molenaarelst daardoor op de wielerkaart een plaatsje gaven .

Het Wekelijks Nieuws van 29-06-1990 (bron: http://www.historischekranten.be)

De Koers liep van 1990 tot 1995. Spijtig genoeg werd door omstandigheden in 1996 niet meer van De Panne naar de Marul gereden, jammer.

Het bestuur bestond uit Johnny Vanneste, Robert Samijn, Dirk Declercq, Bernard Verbrugghe, Johnny Petilion, Gino Santy, André Vandevivere, Ronny Bouckaert, Herwig Mernout,

De winnaars van de zes edities waren:

1990 – 76 deelnemers. 

1: Stefaan Vermeersch. 2 :Rik Coppens. 3 :Marc Schoutteten.

1991 – 60 deelnemers. 

1: Laurenz Beauprez. 2: Jean – Marc Vandenberghe. 3: Danny Seynaeve.

1992 – 114 deelnemers. 

1: Benny Engels. 2: Tom Declercq. 3: Dmitriev Tcherkachine.  

1993 – 88 deelnemers. 

1: Robbie Vandaele. 2: Finn Noordhagen. 3: Nico Roose.

1994 – 91 deelnemers. 

1: Pedro Rosselle. 2: Sean Van Zijl. 3: Frank Hoj.

1995 – 97 deelnemers.

1: Roger Hammond. 2: Andy Missotten. 3: Christophe Leeuwerck.

Deelnemers lijst grote prijs De Panne – De Marul 1995 (bron: Archief wijkfeesten De Marul)

Marcel Mernhout

Koers is een sport die allang veel mensen in de ban houdt en de interesse was altijd al groot en misschien vroeger groter dan ooit. Wie indertijd aan een fiets kon geraken en wat kon duwen was coureur, allez dat dachten er velen maar heel weinigen waren het ook effectief. Soms lukte het toch om tot de besten te behoren zoals Marcel Mernhout die in de jaren 30 toch wel met de besten kon wedijveren en heel wat koersen op zijn naam schreef.

Bron : Monique Mernhout

Marcel werd geboren op 24-05-1913 te Armentières (Frankrijk) en dit in een kroostrijk gezin van 15 kinderen waarvan er slechts drie overleefden : Zijn zus Marie-Madeleine, zijn broer Camiel en hij zelf. Al vlug kreeg hij de wielermicrobe te pakken en begon te koersen. Hij won vele wedstrijden waaronder in 1936 de kattekoers. Talent ten over dus maar jammer genoeg was de begeleiding maar povertjes in die tijd en dit liet zich dan ook mettertijd voelen. Had Marcel nu in deze tijd geleefd dan had hij misschien wel tot de top behoord. Marcel huwde op 12-04-1952 met Julienne Soenen geboren te Bruay-en-Artois (Frankrijk) op 10-02-1917 en kregen er samen een dochter ( Monique ). Na zijn huwelijk vestigde hij zich met zijn gezin in de Beselarestraat en bleef er ook wonen en dat tot aan zijn overlijden op 05-4-1968, hij mocht slechts 55 jaar worden .